V. ULUSLARARASI HAMZA NİGARİ SEMPOZYUMU,

2022 Şuşa yılı anısına, 17-19 mayıs 2022, Ağdam/Guzanlı

Azerbaycan Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Ajansının finansal yardımıyla “Miras” Kültürel Mirasın Öğrenilmesine Yardım Derneğinin “V. Uluslararası Hamza Nigari Sempozyumunun yapılması” projesi 1 Şubat-31 Temmuz 2022 yılında Aksu ve Ağdam illerinde yapılmaktadır. Ortak bilim ve eğitim kuruluşları olan Türkiye Cumhuriyeti Amasya Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi ile Sempozyumun bilim ve organizasyon kurulu düzenlenmiştir.

“V. Uluslararası Hamza Nigari Sempozyumu” 17-19 Mayıs 2022 yılında Ağdam ilinin Guzanlı kasabasında yapılacaktır. Sempozyumun amacı Hamza Nigari’nin düşünce dünyası ve hayatı ile yanı sıra, geçmişten günümüze perspektif üzerinden Türk ve İslam dünyası araştırmalarını değerlendirmektir.

Hamza Nigari XIX. yüzyıl Türk Dünyası tasavvuf edebiyatının önemli Azerbaycanlı şahsiyetidir. O, Karabağ’da Laçın ilinin Cicimli köyünde doğmuş, Ağdam ilinin Garapirimli köyünde Pir Muhammed hangahında eğitim almıştır. Onun “Divan”ı Tiflis’te ve İstanbul’da osmanlıca basılmıştır. Hamza Nigari her zaman şiirlerinde Karabağ’ı ve ona olan aşkını tarif etmiştir. 2011 yılından başlayarak Amasya, Merzifon, Suluova, Bakü, Gazah, Şamahı şehirlerinde Uluslararası Hamza Nigari Sempozyumu yapılmıştır. Şimdiye kadar yapılan 4 sempozyumun bildiri kitabı basılmış, sanal ortamda yayılmaktadır. Cicimli ve Garapirimli köylerinin işgalden kurtarıldığı bu günlerde V.Uluslararası Hamza Nigari Sempozyumunun yapılması anlamlı olacaktır.

Sempozyum şartları:

Sempozyum Ağdam ilinin Guzanlı kasabasında yüz-yüze ve online olarak yapılacaktır. Bildirilerin dili Azerbaycanca, Türkçe, İngilizce ve Rusçadır. Özetler 9 nisana kadar gönderilmelidir. Özet 300 kelimeden fazla olmamalı, hamzanigari@gmail.com adresine gönderilmelidir.

Sempozyum Afisi