Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ev sahipliğinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni (TUDOB 2018) düzenlendi. İki gün boyunca İpekköy Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleştirilen bilim şöleninde 40 öğrenci tarafından 39 bildiri sunuldu. Programın açılış törenine katılan Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Telhat Özdoğan; bu tür bilimsel ortamların öğrencilerin ilerideki yaşamlarının çok daha sağlıklı ve nitelikli olması bakımından önem arz ettiğini belirterek programda emeği geçen herkese teşekkür etti. Programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kemal Polat, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Düzenleme kurulu başkanı olarak açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, ilki üniversitemiz öğrencileriyle sınırlı tutulan ve TUDOB 2018 ismiyle gerçekleştirilen öğrenci bilim şöleninin ilerleyen yıllarda sırasıyla ulusal ve uluslararası olacak şekilde kapsamını genişleterek devam edeceğini belitti.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni 001

25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen etkinlikte toplam on oturum gerçekleştirildi. Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı ve Türk Dili alanlarında bildirilerin sunulduğu bilim şölenine Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 23 lisans, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalından 14 yüksek lisans ve üniversitemizde görev yapan iki araştırma görevlisi ile bir öğretim görevlisi olmak üzere üç doktora öğrencisi konuşmacı olarak katıldı. Oturumların sonunda oturum başkanları tarafından konuşmacılara katılım belgeleri takdim edildi.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni 002

Bilim şöleninin sonunda gerçekleştirilen değerlendirme oturumuna Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kemal Polat başkanlık yaptı. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, Doç. Dr. Mücahit Kaçar, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Gülsüm Tarakçı, Eski Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Dr. Sibel Murad, Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Orhan Fatih Kuşdemir ile Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Dr. Kürşat Efe değerlendirme oturumunda görüşlerini dinleyicilere aktardı. Genel olarak sunulan bildirilerin beğenildiği ve güzel bir etkinliğin öğrenci ve öğretim elemanlarının özverileriyle gerçekleştiği vurgulandı.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni 003

Bilim şöleninin kapanışında bir değerlendirme yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal; bilim şöleninin nitelik ve dil açısından çok verimli bir program olduğunu kaydetti. Gençlerin sunumlarının hepsini de dikkatlice dinlediğini kaydeden Köksal gençlerden Türkçe’nin kullanımına daha fazla itina göstermelerini istedi. Bilim şöleninde Eski Türk ve Halk Edebiyatını kapsayan başlıklarda tebliğlerin yoğun olduğunu söyleyen Köksal, geleceğin akademisyenleri gençlerden dil konusunda da daha çok çalışma yapmalarını istedi.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni 004

Ayrıca öğrencilerimiz tarafından sunulan bildirilerin basılarak kitaplaştırılacağını söyleyen Köksal; gençlerin tebliğlerinin ulusal bir bilim şöleninde sunulan nitelikte ve değerde olduğunu kaydetti. Bu tür etkinliklerin gençler için bir tecrübe alanı olduğunu belirten Köksal; tebliğ sunan öğrencilerden sunumlarında girişi uzatmak yerine öze odaklanmalarını söyledi. Gençlerin mutlaka ve mutlaka bir yabancı dil öğrenmeleri gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Köksal, Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Şölenine destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni 005

Program sonunda Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm öğretim elemanlarına teşekkür belgeleri sunuldu.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni 006