Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Bir İlk: “Öğrenci Bilim Şöleni”

Fakültemiz, nisan ayı içinde, iki gün sürecek bilimsel bir öğrenci etkinliğine ev sahipliği edecek. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından 25-26 Nisan 2018 tarihlerinde İpekköy Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek olan programla ilgili olarak Bölüm Başkanı ve Dekan Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal şunları söyledi:

“Geçen yıl lisans öğrencilerimiz çok başarılı paneller gerçekleştirmişlerdi. Bu panellerin birinin kapanışında biraz da duygusallığa kapılarak bu programların, öğrencilerimizin daha kapsamlı etkinlikleri de başarabileceklerinin bir işareti olarak gördüğümü söylemiş ve gelecek yıl bir öğrenci sempozyumu düzenleme gayreti içinde olacağımızı müjdelemiştim. Bu sözlerimin, o an salonda bulunan öğrencilerimizden tahminimin fevkinde ilgi görmesi beni daha da ümitlendirmişti. Bu yıl yüksek lisans öğretimimiz de başlayınca hayalimiz düşünceye, düşüncemiz eyleme dönüştü. İstisnasız bütün Bölüm arkadaşlarımızın yüksek gayretleri ve öğrencilerimizi teşvikleriyle ortaya çıkan bilim şölenimizi iki hafta sonra bu etkinliği gerçekleştireceğiz. Henüz ilk olduğu için sadece üniversitemizdeki lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle sınırlı tuttuk. Bundan sonraki yıllarda ulusal ve uluslararası olarak düzenlemeyi tasarladığımız ve bu yıl için TUDOB-2018 adını verdiğimiz Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni’ne dördü doktora, 13’ü yüksek lisans, 22’si lisans olmak üzere toplam 39 öğrencimiz bildirilerini sunacaklardır. Etkinliğimiz, dinleyici olarak izlemek isteyen herkese açıktır.”

Dekan Köksal, Amasya Üniveristesi birimleri içinde bu büyüklükte ilk olacak olan etkinlik için neden “sempozyum” yerine “bilim şöleni” tabirini kullanmaları konusunda da şu sözlere yer verdi:

“Bilim Şöleni”, pek kullanılmayan bir söyleyiş. Ancak biz Türkçeye olan duyarlılığımız nedeniyle Batı kaynaklı “sempozyum” yerine özellikle ve ısrarla “bilim şöleni” demeyi tercih ettik ve edeceğiz. Hatta amacımız bu ifadeyi önce üniversitemizde, sonra bütün ülke genelinde benimsetmektir. Sempozyum yerine “bilgi şöleni”nin kullanıldığı pek çok etkinlik oldu ama bize göre “bilim şöleni” demek daha doğrudur. Esasen “symposium”un Türkçe tam karşılığının “şölen” olduğunu söylersek bu adlandırmanın ne kadar doğru olduğu da ortaya çıkacaktır.”

tudob