Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 13. Türkoloji Semineri

Fakültemizin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün her 15 günde bir Çarşamba günleri geleneksel hâle getirdiği “Türkoloji seminerlerinin” on üçüncüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin HAKVERDİOĞLU tarafından 08.11.2017 Çarşamba günü Dekanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

hakverdi1

Toplatıya Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. M. Fatih KÖKSAL, bölüm öğretim üye ve elemanları ile yüksek lisans öğrencileri katıldı. Seminerde, Yrd. Doç. Dr. Metin HAKVERDİOĞLU Uluslararası Lale Devrinde Osmanlı Devleti ve Damat İbrahim Paşa Sempozyumu için bildiri olarak hazırladığı “Damat İbrahim Paşa’nın Nevşehir’i” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

hakverdi2

Sunumunda Faiz Efendi ve Şakir Bey Mecmuasından hareketle tespit ettiği şiirleri açıklayan Yrd. Doç. Dr. Metin HAKVERDİOĞLU, bu şiirlerin aynı zamanda Nevşehir’de inşa edilmiş olan külliyedeki kitabelerde mevcut olduğunu belirtti. Nevşehir’in adım adım nasıl yeni bir merkez olduğunu anlatan bu şiirlerle tarih ve edebiyat ilişkisi bir kez daha pekiştirilmiştir. Ebced hesapları da çözümlenen metinlerin günümüz Türkçesi ile açıklanmış olması da sunumun diğer bir yönünü ihtiva etmiştir. Sunumunda ayrıca kaynak olarak kullanılan mecmua hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Metin HAKVERDİOĞLU, bu mecmuanın özellikle Lale Devri şairleri için önemli bir kaynak olduğunu ifade etti.

Verimli geçen seminer iyi dilek ve temennilerle sona erdi. Türkoloji seminerlerinin on dördüncüsü 22 Kasım 2017 Çarşamba günü saat 12.45’te gerçekleştirilecektir.