Profesör Holbrook Şeyh Galib'in Hüsn ü Aşk'ını Anlattı

Türk edebiyatı ve kültürü hakkındaki çalışmaları ve çeviri faaliyetleri yanında özellikle Şeyh Gâlib’in Hüsn-ü Aşk mesnevisi üzerindeki yetkin çalışmalarıyla dünyaca tanınan Prof. Dr. Victoria Holbrook, “Hüsn ü Aşk’ın Arkeolojisi” başlıklı bir konferans vermek üzere üniversitemizdeydi. İpekköy Yerleşkesi konferans salonunda akademisyenler ve öğrencilerle bir araya gelen Holbrook, konuşmasında Hüsn ü Aşk’ın Batı’da Platon ve Sokrates’e Doğu’da Gazali ve Farabî’ye kadar izi sürülebilen temellerine dikkat çekerek insanlığın güzellik, aşk, hakikat gibi ortak değerlerinin zaman içinde şekil değiştirse bile özünde benzer olduğunu vurguladı. Hüsn ü Aşk’ın bu anlamda bu temel kaynaklarla benzer bir muhtevaya sahip olduğunu söyleyen Holbrook, Şeyh Gâlib’in özgünlüğünün ise bu ortak duygu ve düşünceyi alegorik bir şekilde anlatmadaki şairlik kudreti olduğunu belirtti.

helborg1

Konuşmasının sonunda, izleyicilerin kendisine yönelttikleri soruları cevaplayan Holbrook’a Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal tarafından katkılarından dolayı teşekkür edilerek  ‘ağaç dikim sertifikası’ ve çiçek takdim edildi. Daha sonra, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleriyle Amasya’yı gezen Holbrook, şehre duyduğu hayranlığı dile getirdi.

helborg2