Fakültemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Sibel Murad, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mücahit Kaçar ile editörlüklerini yapmış oldukları "Sakızlı İsa Efendi ve Nizâmü'l-Edviyesi Üzerine İncelemeler" adlı kitap yayımlandı. Kendilerini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Hekimbaşı Sakızlı İsa Efendi tarafından 17. yüzyılda kaleme alınmış olan Nizâmü’l-Edviye, tıpta kullanılan “müfred deva”ları tanıtan bir “müfredât” kitabıdır. Nizâmü’l-Edviye, başta sözlükbilim, etimoloji gibi konular olmak üzere Türk dilinin çeşitli alt başlıkları, divan edebiyatı, halk edebiyatı, tarım tarihi, botanik, zooloji ve mineroloji tarihi, kültür tarihi, folklor gibi birçok alana katkı sağlayacak malzeme içermektedir. Farklı alanlardan araştırmacıları, temel kaynağı Sakızlı İsa Efendi ve Nizâmü’l-Edviye olan çalışmalarıyla bu kitapta bir araya getirerek okuyuculara sunulmuştur.Kitabın içinde yer alan makaleler:

* Takdim / Mükerrem Bedizel Aydın

SAKIZLI İSA EFENDİ VE NİZÂMÜ’L-EDVİYE’Sİ
* Sakızlı İsa’nın Nizâmü’l-Edviye’si ve Müfredât Kitapları İçerisindeki Yeri / Mükerrem Bedizel Aydın
* Sakızlı Îsâ Efendi’nin Devâ-i Emrâz İsimli Eseri / Ahmet Akdağ

TIP VE HALK HEKİMLİĞİ
* Anadolu’da Yaşayan Maden (Mineral) Kökenli Halk Hekimliği Uygulamaları ile Nizâmü’l Edviye’deki Maden (Mineral) Kökenli Devaların Karşılaştırılması / Cavit Güzel
* Nizâmü’l-Edviye’de Bitkisel Yağlarla Tedavi / Elif Gültekin
* Sakızlı İsa Efendi’nin Nizâmü’l-Edviye Adlı Eserine Göre Kadın Hastalıklarında Kullanılan Droglar / Meryem Gürbüz, Hüseyin Doğan
* Nizâmü’l-Edviye’de Şarab ile Yapılan Terkipler / Savaşkan Cem Bahadır

KÜLTÜR VE İNANIŞ UNSURLARI
* Nizâmü’l-Edviye’de Hayvanlarla İlgili İnanışlar / Yasemin Karakuş