12-22 Haziran tarihleri arasında yapılan Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Amasya Valiliği organizasyonu ile Amasya Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serap Taşdemir’in sunumuyla “Diriliş ve Derlenişin (Baş) Kenti Amasya” konulu konferans düzenlendi
Osmanlı Devletinin son yüz elli yılında pek çok savaş kaybettiğini, fakat hiçbirinde İstanbul’un yenilgiyi bu kadar acı bir biçimde yaşamadığını anlatan Prof. Dr. Serap Taşdemir, “1. Dünya Savaşı sonucunda müttefik devlet yetkililerinin koruma bahanesiyle İstanbul’u adeta işgal etmişlerdir. Azınlıklarla, işgalcilerin yarattığı cehennemde yaşanan Türkler de ikiye ayrılmıştı. İşgalciye biat etmekten başka bir yol yordam düşünemeyenler ve bir yol yordam arayanlar... Ülkeyi işgal eden emperyalistlerin karşısında önce halkın, toplumun, milletin siyasal iradesini örgütleyecek bir harekete ihtiyaç vardı. Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıktığı andan itibaren topyekûn mücadeleyi başaracak Milli bir ordunun kurulması için öncelikle komuta kademesini örgütlemiş; milli mücadelenin adımlarını sağlam temellere oturtmuştur. Emperyalizme, onlarla işbirliği içinde bulunan Osmanlı yönetimine başkaldırının ilanı Amasya’da olmuştur. Amasya toplantısı ve genelgesi Türk ulusal hareketinin başlangıcı ve en önemli evrelerinden biridir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve istiklal mücadelemizde vatan uğrunda canlarını ve mallarını ortaya koymuş bütün şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.” dedi.
Program sonunda Amasya Valisi Mustafa Masatlı ile Esra Masatlı Hanımefendi, Amasya Belediye Başkanı Dr. Bayram Çelik ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı ile Seyhan Elmacı Hanımefendi tarafından Prof. Dr. Serap Taşdemir’e, katkılarından dolayı çiçek ve sertifika takdim edildi.