Amasya Şairleri Bilim Şöleni Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ev sahipliğinde Uluslararası Amasya Şairleri Bilim Şöleni düzenlendi. İki gün boyunca İpekköy Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleştirilen bilim şölenine yirmi beş üniversiteden onlarca akademisyen ve araştırmacı katıldı. Program açılış törenine Valimiz Dr. Osman Varol’un eşi Funda Varol, Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal, aralarında sanatçıların, bilim insanlarının, kamu kurum kuruluş temsilcilerinin de olduğu çok sayıda izleyici katıldı.

Amasya Şairleri Bilim Şöleni Gerçekleştirildi 01

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, etkinliğin konusunu özellikle tercih ettiklerini ifade ederek şu cümleleri kaydetti:

‘’Amasya tarihi, kültür birikimi ve yetiştirdiği önemli şahsiyetleri ile yüzyıllardır dikkat çeken bir kent olmuştur. Özellikle Osmanlı devrinde şehzadelerin yetiştirildiği bir şehir olması hasebiyle başlı başına bir kültür dairesi oluşturmuş, pek çok devlet adamı, âlim, şair, hattat ve benzeri önemli kimselerin yetişmesine merkezlik etmiştir. 2017 yılı ekim ayında düzenlediğimiz Uluslararası Amasya Sempozyumu ile şehrin tarihi, kültürü, dili ve edebiyatı hakkında çalışma yapan bilim insanları bir araya gelerek dört günlük bir bilim şöleni yaşandı. Aynı yılın nisan ayında ise üniversitemiz ev sahipliğinde Uluslararası Amasya Âlimleri Sempozyumu düzenlenerek şehrin ilim ve âlim yuvası olduğu bir kez daha görülmüş oldu. Bu vesile ile Amasyalı olan ya da bir şekilde Amasya ile bağı bulunan şairlerin de uluslararası bir organizasyon ile tanıtılmasının ve çalışmalarının incelenmesinin ehemmiyeti ortaya çıkmış oldu.

Uluslararası Amasya Şairleri Bilim Şöleni; Amasyalı olan veya yolu bir şekilde Amasya'yla kesişmiş, eserlerinde Amasya'yı anlatmış şairlerin farklı açılardan ele alınıp incelenmesi ve ilk defa derli toplu bir kaynağın ortaya konulması çalışmasıdır. Bu sebeple bilim şöleninin ismi "Amasyalı Şairler" değil "Amasya Şairleri" olarak belirlenmiştir. Bilim Şölenimiz bu konuyu ele alan ilk bilimsel faaliyet olması bakımından da önemli bir misyonu üstlenmiştir.

Amasya Şairleri Bilim Şöleni Gerçekleştirildi 02

Taradığımız kaynaklarda ellisi divan şairi, onu halk şairi olmak üzere atmış şair tespit edebildik.  Fakat Amasyalı Tarihçi Hüseyin Hüsamettin’in Amasya Tarihi adlı eseri incelendiğinde burada kaydettiği 350 civarında şair olduğunu görüyoruz. Demek ki daha yapacak çok işimiz var. Bu çalışmamızda da Amasya’nın ilk dönemlerden başlayarak günümüz şairlerine gelene kadar pek çok şair ve onların eserleri üzerine yapılan bilimsel çalışmalara tanık olma fırsatı bulduk.

Bilim Şölenimize katılarak değerli tespit ve bilgilerini paylaşan bilim insanlarını Amasya’da görmek bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir.

Üniversitemiz yönetimi ve Amasya Üniversitesi BAP Koordinasyon Biriminin destekleri, Fakültemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanlarının özveri ve gayretleri ile bölümümüz öğrencilerinin bu tür etkinliklerdeki heyecan ve çabaları Uluslararası Amasya Şairleri Bilim Şölenini şekillendiren önemli unsurlardır.’’

Köksal; programın gerçekleşmesinde katkı sağlayan valiliğimiz, rektörlüğümüz, akademik-idari personel ve öğrencilerimize teşekkür etti.

Üniversitemizde Bilimsel Bir Tartışma Zemini Oluşturmak İstiyoruz

Bilim şölenini ilk gün programına katılan Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay; üniversitemiz çatısı altında bu ve buna benzer birçok bilimsel etkinlik düzenlendiğini belirtti. Orbay amaçlarının üniversitemiz temelli bilimsel bir tartışma zemini oluştururken hem de şehrin belliğne katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Gerçekleştirilen bilim şölenlerinin kitap bütünlüğünde yayımlandığını da hatırlattı.

Amasya Şairleri Bilim Şöleni Gerçekleştirildi 03

Milli bilincin oluşabilmesi için kültür mirasımızın gelecek kuşaklara taşınmasının önemine dikkat çeken Orbay, geçmişi bilmezsek bugünümüzün ruhsuz geleceğimizin de verimsiz olacağını söyledi.

On iki oturum gerçekleştirilen bilim şöleninin sonunda değerlendirme oturumu yapıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Polat başkanlığındaki değerlendirme oturumunda söz alan Prof. Dr. Ali Yakıcı, Prof. Dr. Şahin Köktürk, Prof. Dr. Ali İhsan Öbek ve Prof Dr. Yavuz Bayram’ın, alanı daraltılmış ve katılımcı sayısı abartılı olmayan bu tür bilimsel toplantıların amaca daha çok hizmet ettiği düşüncesinde birleştiklerini bildirdi.

Amasya Şairleri Bilim Şöleni Gerçekleştirildi 04

Değerlendirme oturumu sonrası, fuaye alanında eserleri sergilenen sanatçılara ve emeği geçen öğretim elemanlarına teşekkür belgeleri takdim edildi.

Amasya Şairleri Bilim Şöleni Gerçekleştirildi 05